Ebook weer thuis in eigen huis?
Ik wil het gratis e-book!

In 3 stappen thuis of hoe je blij wordt van een verbouwing!

 Heb je wensen of al plannen voor een verbouwing of een nieuwe inrichting?

IN 3 STAPPEN THUIS!

Hoe word je blij van een verbouwing?


Dat je altijd blij bent met een verbouwing van je huis, blijkt soms een mythe te zijn. Na dagen of weken stofhappen en vreemde mensen in je huis, kan je natuurlijk niet wachten tot het grote genieten gaat beginnen. Maar helaas komen die verwachtingen niet altijd uit.

e2bf3b11df0b872112757f1c2fee6e32 MAfgelopen week werd ik gebeld door Liesbeth.

Haar vraag was of ik haar kon helpen met haar woning aan te passen. Een vraag die ik als interieurarchitect natuurlijk vaker krijg, maar bij deze vraag vielen de woorden ‘aan te passen’ me op. Wat bleek: Liesbeth en haar man hadden vorig jaar een uitgebreide verbouwing van hun woning achter de rug. Ze hadden veel eigen ideeën hoe ze het wilden en gingen zelf, zonder architect, aan de slag. Met behulp van een meedenkende aannemer zijn de ideeën uitgevoerd.

Maar wat bleek: de logica was uit het huis. Pas na enige tijd in het nieuwe huis geleefd te hebben, bleek dat de indeling niet logisch in elkaar stak. Ogenschijnlijk kleine ingrepen, zoals het verplaatsen van een wand, bleken een veel groter effect te hebben dan ze gedacht hadden.

Was de eerste reactie dat ze nog moesten wennen. Na ruim een jaar was het irritatieniveau overgegaan in frustratie. Ze konden zich namelijk niet meer natuurlijk bewegen in hun eigen huis en dat voelt niet goed.

Ik schreef het al eerder in een blog: Wonen is een basisbehoefte, net als eten. Daarom raakt het iets essentieel in ons. We hebben er veel voor over om een plek te creëren waar we ons echt thuis voelen. We steken er dan ook veel energie, tijd en geld in. En tegelijkertijd staat een verbouwing hoog op het lijstje van grote stress-oorzaken in ons leven.

Dat komt vooral doordat er veel mis kan gaan, zoals bij Liesbeth, maar ook bij jou misschien?

Hoe kunnen we het huis creëren wat echt bij ons past?

Welke stappen moeten we nemen om echt thuis te komen?

  • Of je nu wilt verbouwen omdat je meer ruimte wilt.
  • Of je wilt een nieuwe keuken of badkamer.
  • Of je wilt je woning zonder constructieve ingrepen vernieuwen met een andere sfeer en nieuwe meubels.

Deze 3 stappen zijn hierin belangrijk:

Stap 1:  ontdek je architectonisch DNA!
Wat zijn jouw unieke wensen ten aanzien van wonen?  Wat hoort echt bij jou en jouw leefsituatie? Of heb je geen idee en kan je met de mooie plaatjes uit de woontijdschriften helemaal niet kiezen? De tijdschriften met trends zijn een bron van inspiratie maar helpen je niet om keuzes te maken die echt bij je passen. Daarvoor is iets anders nodig: het ontdekken van je architectonisch DNA.

We zijn ons vaak niet bewust dat ook herinneringen aan plekken waar je je helemaal thuis voelde van invloed zijn op onze wensen nu. Deze ervaringen maken, net zoals jouw unieke gewoontes en rituelen, deel uit van je architectonisch DNA.

Wanneer je onderzoekt waar je woonbehoeften vandaan komen, raak je meer overtuigd van je wensen en kan je uiteindelijk heldere keuzes maken. Een goed ontwerp van jouw leefruimte is onlosmakelijk verbonden met jouw identiteit en dus jouw architectonisch DNA.

Denk eens terug aan een plek waar je je helemaal op je gemak voelde. Dat voelt goed, he!

Stap 2: een ontwerp op basis van jouw architectonisch DNA!
Met jouw architectonisch DNA weet je inmiddels goed wat je wilt. Dit is het startpunt van jouw plannen en is de input voor het ontwerp. Help ik als interieurarchitect jou bij stap 1, dan weet ik als creatief sparringpartner inmiddels goed wat je belangrijk vindt en wat je wensen zijn.
Een verbouwing of herinrichting vraagt om het maken van keuzes. Over ieder stukje vloer of wand in het huis moet nagedacht worden en een keuze in gemaakt worden. Als interieurarchitect ben ik deskundig in ruimtelijke indelingen en de  toepassing van licht, materialen en kleur. En ik ondersteun je vooral in het maken van verrassende keuzes.

Want je wilt toch niet kiezen wat je al hebt?

Met een helder plan is het makkelijker keuzes maken of liever nog, het voorkomt dat er verkeerde keuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld omdat er niet goed is nagedacht over de consequenties, zoals je looproute door het huis.

Stap 3:  de uitvoering van het ontwerp op basis van een goed plan!
Met een helder en goed doordacht ontwerp weten ook de uitvoerders, zoals een aannemer in het geval van een verbouwing, wat er gebeuren moet en verwacht wordt.

Bij mijn projecten wordt al in een vroeg stadium de aannemer betrokken, zelfs vóór het definitief ontwerp klaar is. Gezamenlijk wordt het ontwerp doorgesproken en de realisatie gedegen voorbereid. Met een deskundige maar vooral ook communicatieve bouwer ontstaat er een team bouwmensen met 1 doel: voor jou een thuis creëren op een prettige manier en zonder stress!

Of zoals een klant laatst zei:

‘ het was echt gezellig met de bouwmannen, we zullen ze missen!’.

 

Verbouwing2

Zeker voor een verbouwing of herinrichting geldt: een goed begin is het halve werk. Het voorkomt verkeerde keuzes of zelfs fouten, het scheelt tijd en dus geld en last but not  least: het scheelt je heel veel stress!

Wil je meer weten over verbouwen zonder stress?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder!