Ebook weer thuis in eigen huis?
Ik wil het gratis e-book!

Ontdek de oplossing voor meer sfeer én ruimte!

Geen interieur zonder aandacht voor licht!

In mijn vorige blog kon je lezen hoe belangrijk het is om in je interieur aandacht te besteden aan daglicht. Met de reflectie van wit en o.a. de juiste kleur gordijnen bij een kamer op het noorden maak je zo veel mogelijk gebruik van de inval van daglicht en hou je ook rekening met de kleur van licht. Want kleur en licht hebben alles met elkaar te maken en zorgen voor de sfeer in huis waar jij blij van wordt.

Verlichting is een essentieel onderdeel van de interieur-architectuur en toch wordt het vaak als sluitstuk van een ontwerp gezien. Wanneer er gesproken wordt over een lichtplan wordt er meestal kunstlicht bedoeld. Waar het om gaat is de balans tussen dag- en kunstlicht.

Mijn eerste tip: wil je je interieur onder handen nemen of heb je verbouwingsplannen neem het thema LICHT vanaf het begin in je plannen mee. Begin bij de analyse van de daglichtinval. Wat verder nodig is, voor zowel overdag op de grijze dagen als in de avond maak je met een lichtplan voor kunstlicht helder.

  • Hoe krijg je goede verlichting in je woning?
  • Waar moet je op letten?
  • En hoe weet je welke lamp de juiste is?

In een aantal stappen help ik je om een lichtplan te maken:

Stap 1
Om te weten waar je licht nodig hebt, is het makkelijk om een plattegrond van je kamer te maken met alle meubels erin getekend. Dit hoeft niet op schaal te zijn. Waar het om gaat is het overzicht over welke functies waar in de ruimte een plek hebben. Waar staat de eettafel? Waar wil je graag lezen? Waar kan je overdag ook wel wat extra licht gebruiken?

Iedere functie in de ruimte is gekoppeld aan een type verlichting.

Bij koken wil je graag goede verlichting op je werkblad. Je hebt dan functionele verlichting nodig.

Net als bij lezen waar je ook goed licht voor nodig hebt. Je kan onderscheid maken tussen: functionele verlichting, sfeerverlichting, basisverlichting en accentverlichting. In een hoek of op een dressoir geeft sfeerverlichting net even wat extra’s door de zachte uitstraling. Met basisverlichting wordt die verlichting bedoeld die je aandoet als je in het donker een kamer binnen komt en dus onder de schakelaar onder handbereik zit. Bij accentverlichting kan je denken aan verlichting om iets te accentueren, zoals een schilderij.

Stap 2
Bij het overzicht van de verschillende functies is de volgende stap aan te geven welke type verlichting er nodig is, bv. eten/ eettafel: functionele verlichting, lezen/ fauteuil in de hoek: ook functionele verlichting, op de kast naast tv: sfeerverlichting, in de gang: basisverlichting en in de donkere hoek van de kamer: basis- en sfeerverlichting.

Bedenk dat het onderscheid tussen de verschillende soorten verlichting niet heel strikt is. Sinds bijna iedere lichtknop ook van een dimmer is voorzien, is bijvoorbeeld functionele verlichting met een dimmer te veranderen in sfeerverlichting.
Maar voor een juiste keuze van licht-armatuur is het wel van belang om het onderscheid te maken.

Stap 3
Met cirkels of gele vlekken op je plattegrond geef je aan hoeveel licht je op een bepaalde plek nodig hebt. Deze tekening helpt je bij het kiezen van de juiste armatuur. Wil je bijvoorbeeld niet alleen gerichte verlichting boven de tafel maar ook de omgeving verlichten dan is dat belangrijke informatie bij het kiezen van de armatuur. Met een armatuur van transparant materiaal waar het licht niet alleen naar beneden maar ook rondom uitstraalt krijg je dat voor elkaar.

Je weet nu waar je verlichting nodig hebt en welk type verlichting.

Nog een paar tips voor je de juiste armaturen kunt kiezen:

Houd rekening met het kleurgebruik in de ruimte. Bij een donker interieur heb je meer licht nodig omdat donkere kleuren meer licht absorberen. En bij een lichte kamer zul je minder licht nodig hebben.

Kies behalve voor een variatie in hanglampen, vloerlampen en wandlampen ook voor een variatie in hoogten waar de lampen komen. Zo kan een vloerlamp (bijna of echt op de vloer) een verrassend effect hebben in combinatie met spots of een hanglamp.

Zorg ervoor dat de verlichting gelijkmatig over de kamer verdeeld is.

Wil je graag aan de gang met verlichting in je interieur?

Kom je er niet uit of heb je behoefte aan een creatieve sparring-partner?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder!

PS Het maken van een lichtplan kan je helpen om de verlichting zo goed mogelijk af te stemmen op je leefstijl én de sfeer die je wilt in je huis. Het vraagt even je aandacht maar het maakt je huis echt tot je thuis!