Ebook weer thuis in eigen huis?
Ik wil het gratis e-book!

Er gaat niets boven daglicht!

Ieder mens heeft zonlicht en daglicht nodig, het is essentieel voor ons dagelijks leven.

Van te weinig daglicht raakt je biologisch ritme verstoord, ga je slechter slapen en dus slechter functioneren. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die voldoende daglicht zien zich over het algemeen beter voelen.

Deze periode van het jaar, in de lente, genieten we van lange dagen met veel daglicht. De langste dag nadert, waarop de dag en nacht even lang zijn. Het is ook een dag die tot de verbeelding spreekt. Niet voor niets zijn er tal van feesten rond die datum, de midsummer party's.

We willen het liefst zo veel mogelijk buiten zijn en genieten van het licht. Even een tripje naar de zon heeft een grote aantrekkingskracht op veel mensen. Of dichterbij, een picknick in het park, op zonnige dagen een plek vol drukke gezelligheid en bbq-geuren.

Persoonlijk geeft die langste dag me ook vaak - al is het maar een moment - een wat dubbel gevoel. We gaan weer naar de kortere dagen met minder daglicht toe, waarbij het kunstlicht in onze woningen weer belangrijk is.

Maar wat ook de datum van het jaar ook is, daglicht is altijd en het hele jaar door belangrijk voor je well-being. Je krijgt meer energie wat bijdraagt aan je productiviteit, zorgt dat je minder ziek bent en het verbetert je leef- en werk prestaties.

Ondanks dat we veel daglicht en zon zo belangrijk vinden, is er met daglicht binnen de interieur-architectuur iets raars aan de hand. We investeren namelijk vooral in kunstlicht. Er is veel minder aandacht voor daglicht in de woning dan voor kunstlicht.

Het maken van lichtplannen is een belangrijk onderdeel van mijn werk als interieur-architect. Hierbij is de standaard gedachte, en dat verwacht de klant ook van mij, dat ik nadenk over optimaal kunstlicht in de woning, vormgegeven in mooie designarmaturen.

Mijn uitgangspunt over het maken van een lichtplan is echter aan het veranderen. Ik word me steeds meer bewust van het belang van daglicht in een woning. Dit maakt dat een lichtplan een combinatie moet zijn van het optimaliseren van het gebruik van daglicht dat de woning in valt en de toepassing van kunstlicht.

Mijn woning is georiënteerd op oost-west. ‘s Morgens bij het opstaan zie ik de zon door mijn raam schijnen en in de avond is er optimale lichtinval met de avondzon vanuit mijn tuin. Maar niet iedereen heeft een woning met optimale lichtinval.

person 690157 1280


Tips voor zoveel mogelijk licht:

  • Let een dag op hoe de zon je huis binnen komt: hoe is je huis georiënteerd op de zon?
  • Je hoeft niet direct je meubels in de zon te zetten en met een zonnebril je krant te lezen, maar je kunt wel onderzoeken of je meubels richting het licht zijn geplaatst. Zit je vaak met je rug naar het licht? Hoe kan je je meubels herschikken zodat je meer naar buiten, richting het licht georiënteerd bent?
  • Denk eens aan een winter en zomeropstelling voor je meubilair. Verandering geeft energie, zeker als het gericht is op meer te gaan genieten van licht.
  • En heb je verbouwingsplannen: bekijk de mogelijkheid voor een extra dakraam of vlakke lichtkoepel. Licht van boven is nog beter dan het licht dat door de ramen in de gevels komt. Of wellicht is De Solatube een mogelijkheid: deze kleine lichtkoepel vangt het buitenlicht en transporteert het daglicht via een zeer reflecterende buis naar een ruimte binnen.
  • En simpel doch effectief: schuif overdag je gordijnen goed open. Wanneer deze deels voor het raam hangen, houdt dit ongemerkt ook licht tegen. Zeker bij donkere gordijnen die door de kleur nog meer licht absorberen.

Wil je meer advies over meer daglicht in je woning?

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder!