Verhalen van U

VERHALEN VAN U is een plek, waar mensen verhalen vertellen en delen. Ontworpen als culturele hotspot in het nieuwe Hoog Catharijne in Utrecht.

Een culturele instelling, het Centraal Museum, wil hiermee verkennen op welke wijze zij zichzelf in een retailomgeving kan tonen. Het winkelgebied wil met een culturele hotspot het publiek verrassen. 
De opgave, binnen het thema Retail, is gesitueerd in de Stadskamer van het Nieuwe Hoog Catharijne. Een centrale en zichtbare locatie met als functie Meet&Share. Het vormt daarmee een schakel tussen HC en de stad, met -in het kader van deze opgave- cultuur als kenmerk.

Het citaat: What is the city but people? (Shakespeare) vormt de inspiratie voor het ontwerp. Het ontwerp gaat over mensen in de stad. De stad is een verzameling van mensen, gebeurtenissen en anekdotes. Verhalen van mensen geven de stad haar couleur locale en unieke karakter. 

VERHALEN VAN U is een plek waar mensen verhalen vertellen en delen. Je kunt er je persoonlijke belevenis kwijt en wordt getrakteerd op persoonlijke verhalen uit het heden en verleden. Het is een groot zitmeubel als podium en ontmoetingsplek waar de bezoeker kan zitten, hangen, liggen en kijken en luisteren naar de belevenissen uit Utrecht vroeger en nu.  Op de grote schermen worden die verhalen zichtbaar en worden bijzondere mensen uit de geschiedenis van de stad in de spotlight gezet, als volkscultuur verzameld tot een nieuwe collectie van het museum.

 Met verhalen, verzameld door en voor mensen uit en in Utrecht, ontstaat voor het museum een 6e collectie. Deze nieuwe, groeiende collectie vormt tevens een uitnodiging om de 5 collecties in het museum zelf te bezoeken.

 Het zitmeubel bestaat uit een verzameling blokken op verschillende hoogte. De hoogteverschillen ontstaan door de verschillende hoogten die de binnenstad van Utrecht kent, met de Dom als hoogste punt. De plattegrond van de binnenstad van Utrecht is hiermee in hoogten gevisualiseerd.

 VERHALEN VAN U is een plek om te verblijven, verhalen te delen en de verbinding met de stad te ervaren.

 In het geval van evenementen is de vloer van de Stadskamer beschikbaar.

 

Project info

Vraag: Ontwerp voor een culturele hotspot in het Nieuwe Hoog Catharijne in Utrecht

Opdrachtgever: Centraal Museum, Utecht en Corio
Locatie: Stadskamer, Nieuw Hoog Catharijne (in ontwikkeling)
Gebruikers: bezoekers winkelgebied en passanten
Concept: VERHALEN VAN U

Programma van Eisen

  • HC als favorite place to be
  • positief effect op verblijfsduur en beleving bezoekers
  • passend binnen toekomstige activiteiten Stadskamer
  • ervaring met CM creëren
  • CM biedt beleving
  • onderscheidend
  • innovatief

Retailopgave in het kader van de opleiding Master Interior Architecture

Ontwerp 2013