Welke kleur is mooi op mijn muur?

Ben je uitgekeken op de muren in je huis? Wordt die witte muur nu toch wel erg saai en is het tijd voor iets anders?

Het kriebelt al een tijdje.

Die muren in je huis. Ze worden saai. Telkens als je er langs loopt of je oog er op valt, denk je : ‘het is de hoogste tijd om actie te ondernemen.’
Vervolgens komen er 2 vragen op je af.
1. Ga ik het zelf doen of vraag ik een schilder? En vraag 2. Welke kleur past bij mijn interieur?

Jarenlang heb ik de muren in huis zelf onder handen genomen. Vanuit het idee dat een muurtje schilderen toch zo gepiept was. Ook riep ik hard dat ik schilderen leuk vond. Zeker, het ging me aardig af, maar sinds er bij mij in de straat zo’n aardige schilder is komen wonen, weet ik beter. Geen gedoe meer en voortaan strakke randen langs het plafond in plaats van wiebelige randen vanaf een wiebelige trap.

De keuze tussen het laten schilderen of zelf doen is makkelijk gemaakt. Hoe anders is dat met het kiezen voor een kleur op je muur. Want die vraag is echt veel lastiger. De keuze is namelijk gigantisch. Daar sta je dan in de verfhandel met eindeloos veel kaartjes voor je in de meeste mooie tinten en je vraagt je af: Welke kleur vind ik mooi en past ook nog in mijn interieur?

Hoe voorkom je keuzestress?  Lees hier een paar tips:

Ten eerste is inspiratie nodig:

Aan het begin van het jaar worden de kleuren van het jaar gekozen. Verschillende verffabrikanten en kleurexperts kiezen op basis van trendonderzoek welke kleur past bij ons leven nu. Niet dat je nu helemaal up to date je huis volgens de laatste trend moet schilderen -ik ben zelf ook niet van trends- maar het geeft wel inspiratie en wie weet een verrassende wending aan je keuze. In 2017 ging de kleuren van het jaar van een blauwtint naar een kleur, zoals de fabrikant het omschrijft, met een beetje paars, grijs en een vleugje blauw naar groen genaamd Greenery. In 2018 was het Violet en dit jaar is het Living Coral.

Hier lees je meer over een trendonderzoek
 

Bij de verfvakhandel kan je kaartjes krijgen met kleuren. Het probleem van deze kaartjes is het postzegelformaat. En op basis daarvan kan je geen kleur kiezen. Uit ervaring weet ik dat de gekozen kleur op basis van een mini kaartje vaak heel anders uitpakt.

Daar zijn oplossingen voor:

  • Soms is het mogelijk om proefpotjes te kopen. Hiermee kan je een paneel schilderen (denk wel even aan een neutrale kleur als de ondergrond) en voor je muur zetten of het gelijk op de muur schilderen. Dit geeft je de tijd om te wennen en te beslissen of het de juiste kleur is.
  • Bij sommige verfmerken zoals Sikkens en Flexa is het mogelijk om –tegen geringe betaling- online stalen te bestellen op A5 of A4 formaat. Hang deze met schildertape op je muur!
  • Wil je écht eens een andere kleur dan is het een kwestie van durven! Maar ook hier geldt: blijf in je eigen stijl en dicht bij jezelf. Het is misschien even wennen maar de kans is groot dat je van die nieuwe muur ook heel blij wordt. Zeker met de geruststellende gedachte dat het altijd weer overgeschilderd kan worden! En de deur of het kozijn kan gerust mee geschilderd worden voor de rust en het statement!


En heb je geen zin om te schilderen maar wil je je interieur wel opfrissen:  denk dan eens aan een (nieuw) vloerkleed en/ of planten! Je kan er een ware kleur-metamorfose mee creëren.

Wil jij toch graag een kleuradvies of andere veranderingen aanbrengen in je huis?

Met een gratis Advies- & Oriëntatiegesprek help ik je graag en gauw op weg!

Voor meer inspiratie kijk eens op Pinterest!