Verbouwen? Waar begin je?

We willen ons huis verbouwen. Maar waar beginnen we?

Het was niet de eerste keer dat ik een mail ontving met deze vraag.

Niet verhuizen maar blijven wonen in het huis waar je tot nu toe met veel plezier hebt gewoond. Veel mensen nemen die beslissing als gevolg van de overspannen woningmarkt.

Misschien geldt dat ook voor jou?

Je woont er inmiddels veel jaren en je bent vergroeid met het huis en met de buurt. Maar je leefsituatie is na al die jaren veranderd. Er zijn kinderen gekomen en je hebt behoefte aan meer ruimte. Of de kinderen zijn inmiddels uitgevlogen. Misschien woonde je eerst samen in het huis, en woon je er nu wel alleen.

Met het veranderen van je woonsituatie zijn ook je wensen veranderd.
Vaak is dan ook je smaak veranderd. Ineens ontdek je dat door het verstrijken van de tijd je behoeftes, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid, zijn veranderd.

Er zijn een heleboel redenen om wellicht een ander huis te zoeken maar wat als dit niet lukt of dat misschien toch niet je wens blijkt te zijn?

Dan kom je uit bij het aanpassen van je huidige huis en dus wellicht ook verbouwen. Misschien wil je een nieuwe keuken of nieuwe badkamer, of de begane grond verruimen door middel van een uitbouw of de zolder veranderen in een ouderslaapkamer met badkamer. Of wil je zonder ingrijpende verbouwingen een nieuwe sfeer, met andere kleuren en meubels.

blog 2019 11 02

Wat je echt wilt is van je huis weer echt je thuis maken. Een plek waar je je helemaal lekker op je gemak voelt omdat die aansluit bij je wensen en behoeftes.

Welke stappen moet je nemen om weer echt thuis te komen?

Stap 1: wat zijn je wensen?
Neem de tijd om goed te bedenken wat je wilt veranderen. Wat past bij jouw leefsituatie nu? Wat mis je in je huidige huis? Wat zijn jouw unieke wensen en behoeftes? Zet alle op een rijtje. Koop een paar tijdschriften en verzamel beelden of maak een bord aan op Pinterest.

blog 2019 11 01

Stap 2: neem hiervoor de tijd!
Onlangs werd ik gebeld door Miriam. Ze vertelde me dat ze hun woning willen gaan verbouwen en het liefst heel snel zodat ze het ook weer snel achter de rug hadden. Want ze zag enorm op tegen de rommel en het stof.
Volkomen begrijpelijk, want verbouwen geeft rommel en stof en bouwmensen in huis. Maar laat dit niet te reden zijn voor haast. Ook hierbij geldt dat haast een slechte raadgever is.

Stap 3: ontdek je architectonisch DNA.
Wil je nog een stap verder gaan om goed te weten wat je wilt, wat ik je wel adviseer, ontdek dan je architectonisch DNA!
We zijn ons vaak niet bewust dat ook herinneringen aan plekken waar je je helemaal thuis voelde van invloed zijn op onze wensen nu. Deze ervaringen maken, net zoals jouw unieke gewoontes en rituelen, deel uit van je architectonisch DNA.

Wanneer je onderzoekt waar je woonbehoeften vandaan komen, raak je meer overtuigd van je wensen en kan je uiteindelijk heldere keuzes maken. Een goed ontwerp van jouw leefruimte is onlosmakelijk verbonden met jouw identiteit en dus jouw architectonisch DNA.
Denk eens terug aan een plek waar je je helemaal op je gemak voelde. Hoe zou je dat kunnen vertalen naar je woonplek nu?

Voor een verbouwing of herinrichting geldt: een goed begin is het halve werk. Als je helder hebt wat je wilt, voorkomt dit verkeerde keuzes of zelfs spijt en teleurstelling. Dus neem de tijd!

Wil je graag je architectonisch DNA ontdekken of lukt het niet met de uitwerking van je plannen?

Maak een afspraak voor een gratis èn vrijblijvend telefonisch Oriëntatie & adviesgesprek en ontdek de mogelijkheden.