Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 71 niet laden

Meer (dag)licht in donkere dagen?

Voor als we meer in het donker leven....

De donkere dagen zijn er. We leven weer meer in het donker dan in het licht. We staan op in het donker en komen thuis van werken in het donker. Het goede nieuws is dan altijd dat het maar tijdelijk is.

Vanaf 23 december gaan de dagen weer lengen en gaan we weer naar het licht toe. Van die gedachte word ik altijd weer blij. Ook al houd ik ook van het donker, van licht word ik pas echt blij. En iedere tijd van het jaar heeft zijn charme en dat geldt zeker voor deze dagen. De feestelijke, sfeerverhogende verlichting, in allerlei vormen hangend boven de straten, draagt daar zeker aan bij.


Dat licht essentieel is voor ons bestaan en onze gezondheid, dat weten we. Heb je een dag te weinig daglicht gehad dan kun je je minder fit voelen dan wanneer je volop van het aanwezige daglicht hebt kunnen genieten. Licht heeft invloed op allerlei fysiologische processen in ons lichaam en maakt stoffen aan waardoor we ons energieker of slaperiger voelen. Vreemd genoeg maakt ons lichaam hierin geen onderscheid tussen natuurlijk licht of daglicht. Het reageert op licht. En het reageert dus ook op donker om ons heen. We doen niet voor niets het licht uit als we gaan slapen.

Behalve de invloed van licht op ons welzijn schept licht ook ruimte, en wel visuele ruimte. Grote ruimtes met een onevenwichtige verlichting waarin delen onderbelicht zijn, ogen kleiner dan een kleine, lichte kamer waar veel aandacht is besteed aan het uitbalanceren van de verlichting. En, ook zeker belangrijk, licht geeft ons een gevoel van veiligheid. In het schemer kunnen we afstanden moeilijker inschatten wat een stressverhogende reactie in ons lichaam kan geven.

Binnen de interieur-architectuur is verlichting een belangrijk onderwerp. Bij een ontwerp voor een nieuw interieur is het maken van een lichtplan een vast onderdeel van het ontwerp. Licht zorgt er voor dat we functies kunnen uitoefenen zoals lezen en het creëert sfeer in huis. Bij een lichtplan hoort behalve kunstlicht ook daglicht dat via de ramen onze interieurs binnen komt. Aandacht voor de afmeting en positie van de ramen is bijvoorbeeld bij een uitbouw heel belangrijk om de daglicht-opbrengst te optimaliseren. Ook de positie van de ramen ten opzichte van de zon bepaalt de hoeveelheid daglicht in huis. Aandacht voor daglicht in huis is net zo belangrijk als kunstlicht.

  • Wist je dat met een helder wit plafond je meer daglichtreflectie in huis krijgt dan bij een plafond in een andere kleur? Dus gewoon je plafond wit schilderen!
  • Wist je dat kozijnen in hoogglans wit veel meer binnenvallend daglicht reflecteren dan donkergekleurde kozijnen. Schilder daarom in een donkere of kleine kamer de kozijnen wit.
  • Plaats tegenover een raam in een donkere kamer een spiegel waardoor het daglicht kan weerkaatsen. De kamer wordt lichter en oogt ruimer.

    Wist je dat we daglicht kunnen verdelen in koud en warm daglicht? Zijn je ramen op het noorden of oosten gesitueerd dan heeft het daglicht in je woning een meer blauwachtige kleur en op het zuiden een meer oranje kleur. Oranje oogt wat warmer. Gedurende de seizoenen verandert de lichtinval van meer blauw licht in de ochtend naar meer rood licht in de avond. De kleuren in je interieur veranderen steeds een beetje mee.

  • Heb je een slaapkamer op het noorden? Hang dan vooral geen gele of rode gordijnen op om een warmere sfeer te creëren. Voor een evenwichtige geheel is het beter om witte gordijnen of gordijnen in een andere koele kleur op te hangen zoals vergrijsd groen of blauw.

 


Denk hierbij maar aan de Zweedse interieurs die nu zo populair zijn en die nog meer naar het noorden nog meer blauw licht in het interieur hebben. Of kijk eens op Pinterest. Je zult er geen gele gordijnen vinden.

Wil je graag aan de gang met verlichting in je interieur? En vooral ook met het bevorderen van daglicht-toelating?
Kom je er niet uit of heb je behoefte aan een creatief sparringpartner? Meld je aan voor een GRATIS Oriëntatie- & Advies gesprek!

PS
In deze tijd van het jaar hebben we al vroeg op de dag kunstlicht nodig. Op een grijze dag zonder dat de zon zich laat zien, zal de verlichting in menig huis de hele dag branden.
Het maken van een lichtplan kan je helpen om de verlichting zo goed mogelijk af te stemmen op je leefstijl én de sfeer die je wilt in je huis.
In de volgende blog vertel ik je hoe je zelf een lichtplan kunt maken!