Kleine tuin? Think big!

Met het mooie weer willen we buiten zijn en afgelopen weken hebben we er volop van genoten.

Terwijl ik dit schrijf is, zoals dit bij het typisch Hollandse weer hoort, het tijdelijk klein koufront weer verdwenen en schijnt de zon weer volop. Heerlijk weer om lekker buiten te zitten en volop te genieten van het buiten zijn. En dat het liefst in onze eigen tuin.

“Groen is hot” is een van de trends op dit moment. Planten, vooral veel planten in huis geven een gezonde atmosfeer. De natuur om je heen, ook met kamerplanten, geven je sneller een gevoel van rust en ontspanning. Op verschillende interieurblogs lees je dat de natuur in huis op een voetstuk staat. De natuur in huis geeft je een gevoel van veiligheid en zekerheid in deze onzekere wereld. Mits goed verzorgd groeit een plant door alle seizoenen heen gewoon door.


Misschien ben je net als ik, niet zo’n plantenmens en wordt je interieur niet bevolkt door een variatie aan planten, maar houd je wel erg van buiten zijn en de natuur om je heen. De tuin is dan de plek waar je het ook naar je zin wilt hebben om te ontspannen, te lezen, te bbq-en en te genieten van het mooie weer.
Maar woon je in de stad dan is de realiteit dat je stadstuin in de meeste gevallen niet groot is en vaak omsloten door andere huizen. Of heb je geen tuin maar alleen een terras waar je het liefst een groene oase wilt creëren. Ook dan kan je buitenruimte een heerlijke plek worden om te vertoeven met familie of vrienden.

Daarom geef ik je een paar tips om van je stadstuin iets moois te maken:

 

1.    Maak je tuin visueel groter!

Je buitenruimte oogt stukken ruimer wanneer je de binnenruimte die er aan grenst visueel laat door lopen. Kan het niet met hetzelfde materiaal bijvoorbeeld tegels, kies dan zo veel mogelijk voor dezelfde kleur. Hierdoor zal de binnenruimte visueel verlengd worden in de buitenruimte en betrek je je buitenruimte meer bij je interieur. Binnenbuiten = buitenbinnen!

Wanneer je tuin breed is maar ondiep benadruk dan de diepte van je tuin door de lijnen in het ontwerp vooral in de lengte te laten lopen. En wanneer je tuin smal en diep is,  gebruik dan vooral breedtelijnen. Maar het belangrijkste is om zowel lengte- als breedtelijnen te gebruiken. En bij een vierkante tuin staan vierkante tegels vaak het mooist.

 

2.    Maak een vaste bank als zitruimte.

Een kleine tuin is gebaat bij een rustig beeld, want rommel maakt kleiner. Met een vaste bank als onderdeel van het ontwerp  heb je geen los tuinmeubilair dat rommelig oogt. En met een aantal leuke kussens op een vaste bank heb je altijd een heerlijke plek om te zitten. Hetzelfde geldt voor de plantenbakken. Een vaste bak voor beplanting heeft bij een kleine tuin ook de voorkeur boven allerlei verschillende potten. Nog leuker is het wanneer je je bank kan combineren met de plantenbak.

3.     Geen tijd om het gras te maaien?

Om op een deel van je tuin of terras gras te leggen is aantrekkelijk. Gras is heerlijk om op te liggen en de kids op te laten spelen. Maar gras vraagt onderhoud om mooi te blijven. Dus zie je jezelf niet iedere week het gras maaien dan kan kunstgras een oplossing zijn. Denk hierbij niet aan het gras dat op hockey- of voetbalvelden gelegd wordt. Dit heeft een heel andere functie. Of heb je een dakterras waar natuurlijk gras niet groeit dan kan  kunstgras een optie zijn. Er zijn tegenwoordig mooie kwaliteiten die ook in kleur mooi blijven. En het grote voordeel is dat je in de winter ook nog kleur overhoudt. En uit eigen ervaring weet ik dat je in het voorjaar al een warme grasmat hebt om heerlijk op te liggen!

 

4.    Gebruik verschillende materialen.

Nog een tip om je kleine tuin groter te laten lijken, is door verschillende ( maar niet te veel) materialen te gebruiken. Dus wees ook bescheiden. Kies maximaal 3 materialen die je toepast, bijvoorbeeld hout voor de plantenbakken en deels op de grond.
Het is mooi wanneer je de vloer door laat lopen in de bakken, waarbij je op de plek waar het hoogteverschil ontstaat een smalle strook grind legt.
Of combineer een deel hout op de grond met een deel tegels. Hierdoor kan je visueel een tapijt van tegels in de tuin leggen. En met een bijzondere tegel kan dat een fraai geheel worden!

 

5.    Wees bescheiden met kleur!

Bij een kleine tuin is het de uitdaging om het geheel groter te laten lijken. Wees daarom, net als met de materialen, bescheiden in kleurgebruik. Kies 2 mooi bij elkaar passende kleuren voor meubilair of accessoires die je consequent toepast. Dit geeft rust en dus ruimte!

 

Een ontwerp voor een tuin kent dezelfde principes als het ontwerpen van een interieur. Heb je plannen om je tuin of terras onder handen te nemen?

Neem contact op voor een GRATIS oriëntatie & adviesgesprek!