Hoe creëer je je droomkeuken?

De meest gestelde vraag op de Beurs Eigenhuis, deel 2

Afgelopen maart stond voor ruim 26.000 mensen de vraag “Hoe creëer je je droomhuis” centraal.

Op de beurs Eigenhuis was ik 3 dagen lang één van de deelnemers en stond veel mensen te woord over hun verbouwingsplannen of wensen voor een nieuwe badkamer, keuken of interieur.

Wil jij ook je droomhuis creëren?
Maar weet je niet waar je moet beginnen?

In mijn vorige blog heb ik al op een aantal van de meest gestelde vragen uitgebreid antwoord gegeven. Deze kan je hier nog lezen. Lees nu verder met deel 2 over: Hoe creëer je je droomkeuken?

Op de beurs waren opvallend veel bezoekers met de wens voor een nieuwe keuken. Vaak  in combinatie met een verbouwing tot een grotere leefruimte. Er is onvoorstelbaar veel aanbod in de wereld van het interieur en dus ook in keukenland.


Een van de meest gesteld vragen was: We willen een nieuwe keuken, maar waar beginnen we?
     
Voor je je nieuwe keuken kiest, is het raadzaam jezelf eerst een paar vragen te stellen:

Vraag 1:

Een redelijke kwaliteitskeuken heeft een levensduur van ongeveer 15 jaar. Dit is een gemiddelde want onderhoud en gebruik heeft hier natuurlijk invloed op. De eerste vraag bij de wens voor een nieuwe keuken is:
Hoe gebruik je je keuken?

  • Houd je van koken en het maken van uitgebreide culinaire diners?
  • Ben je van de snelle hap en ga je liever buiten de deur op culinair onderzoek?
  • Is er door de week weinig tijd voor het koken maar wil je juist in het weekend de heerlijkste gerechten creëren?

 

Vraag 2:

Mis je in de huidige keuken ruimte?

Nieuw wil ook vaak zeggen: groter. Maar als je niet meer ruimte hebt, zul je het moeten zoeken in efficiëntie. Een goed doordachte keuken geeft optimale ruimte. Maar bedenk dat ook een keuken in de jaren dichtslibt met potjes en schaaltjes die (bijna) nooit gebruikt worden. Opruimen dus!

Vraag 3:

Is er ruimte in het huis om de keuken te vergroten tot een echte leef-keuken?

Je  droomt al jaren van een keuken met een grote leeftafel waar het familieleven zich afspeelt. Of waar je ruimte hebt voor die nieuwe keukenmachine die al lang op je verlanglijstje staat. Een nieuwe keuken vraagt een behoorlijke investering dus nu is het moment om je wensen in vervulling te laten gaan.

Vraag 4:

Is dat een ingrijpende verbouwing? Bijvoorbeeld omdat er een muur weggebroken moet worden?

Het openbreken van een keuken door het weghalen van een tussenmuur moet deskundig gebeuren. In veel gevallen zal er in plaats van de muur een stalen balk geplaatst moeten worden. Er zal gestuukt moeten worden en de elektra aangepast. Bedenk ook wat de consequenties zijn voor de vloer en de rest van het interieur.

Vraag 5:

Welke apparaten passen bij je?

Voor je keuken zijn de meest fantastische apparaten te koop. Wat denk je van een combi stoom-hete lucht-magnetron oven? Alles in 1 voor alle gemak. Maar past zo’n apparaat bij je? Ga je er mee werken? Of wat dacht je van een inbouw koffiemachine voor de lekkerste cappuccino? Het staat prachtig maar een inbouwapparaat is niet zo maar te vervangen dus bedenk of het bij je past. Dus ook de eerder gestelde vraag: hoe gebruik je je keuken?  is bij de keuze van keuken apparaten belangrijk.

Vraag 6:

Wat is het budget? 

Last but not least: hoeveel budget staat er tot je beschikking of heb je er voor over? In keukenland is alles erop gericht je te verleiden dus bedenk vooraf hoeveel je uit wilt geven.  Ga dan met een wat lager bedrag het keuzeproces in, zodat er voor de mooiste kleur of materiaal toch budget is.

Iedere interieurvraag, ook bij een nieuwe keuken begint bij je zelf door antwoord te geven op de vraag: waar word je blij van in je huis? Met bovenstaand advies help ik je op weg. Het is een begin, want over een zwevende keuken, in welke stijl met bijpassende kleuren, materialen en de nieuwste trend in de keuken: pitcooking, hebben we het nog niet eens gehad.


En als laatste: heb je geen tijd of zin om je in alle mogelijkheden te verdiepen maar wil je wel graag een keuken helemaal passend bij jou en je interieur: als creatief sparring-partner ga ik graag met je om de tafel!

Meld je aan voor een GRATIS Oriëntatie- & advies gesprek In 3 stappen THUIS!