De meest gestelde vragen op de Beurs EigenHuis, deel 1

Maar liefst ruim 26.000 mensen kwamen in maart 2017 naar de Jaarbeurs voor de beurs Eigenhuis. Bezoekers die een eigen huis aan het bouwen zijn of plannen hebben in die richting. Huiseigenaren die besloten hadden niet te verhuizen maar te gaan verbouwen.

Mensen die nu de financiële ruimte hebben hun keuken of badkamer te vervangen. Allemaal op zoek naar antwoorden op een heleboel vragen. Maar in ieder geval zoekend naar inspiratie voor een kleine of grote verbouwing.

Mieke van Pijpen interieur-architectuur was een van de deelnemers van deze succesvolle beurs. En in deze 3 beursdagen kreeg ik veel vragen maar uiteindelijk ging alles over de vraag: hoe creëer je je droomhuis?

Wil jij ook je droomhuis creëren maar kon je niet naar de beurs komen, geen nood, hieronder lees je deel 1 van de meest gestelde vragen met bijpassende tips en advies:

VRAAG 1

We willen gaan verbouwen maar we willen niet te lang stof en gedoe in huis. Dus hoe kunnen we snel verbouwen?

Advies: verbouwen kost geld en doe je voor de komende 10 tot 15 jaar of langer. Verbouwen is dan ook niet iets wat je zomaar even doet. Het vraagt om een gedegen voorbereiding om zeker te zijn dat het resultaat conform je wensen is en de kwaliteit het niveau heeft waar je voor betaalt.

Neem daarom de tijd voor het maken van een goed en gedegen plan. Het vertrouwen in de aannemer is essentieel. Persoonlijk betrek ik de aannemer al vroeg bij de plannen, dat scheelt tijd en het voorkomt het maken van fouten. Hoe lang een verbouwing duurt, hangt natuurlijk ook af van de omvang. Reken voor een badkamer op 2 tot 3 weken en met een hele uitbouw moet je rekenen op ongeveer 6 tot 8 weken. Stof in huis kun je niet voorkomen, maar met een goeie voorbereiding weet je wat je kunt verwachten; ook qua uitvoeringstijd. Dat geeft minder stress over de nadelen, zoals stof of mensen in je huis. En bij een grotere verbouwing kan je er ook voor kiezen om tijdelijk in een vakantiewoning in de buurt te gaan zitten tot het ergste stof neergedaald is.

VRAAG 2

We gaan zelf een huis bouwen i.s.m. een projectontwikkelaar. Het ontwerp voor de buitenkant is al klaar, de binnenkant kunnen we zelf indelen. Maar hoe doen we dat?

Advies: Wat je nodig hebt, is een plattegrond en een helder beeld van hoe je in het huis wilt leven. Welke functies je in de ruimte kwijt wilt zoals eten of ontspannen. Maar misschien wil je ook een werkhoek voor jezelf of speelhoekje voor de kinderen. Vind je het moeilijk om je ideeën te vertalen naar de plattegrond of weet je niet precies wat je zou willen, kies dan voor een professioneel sparring-partner hierbij.

Als interieur-architect ben ik deskundig in het maken van ruimtelijke indelingen. Voordat ik de leefruimten kan ontwerpen moet ik een goed beeld hebben hoe jij -als opdrachtgever- wilt leven in het huis. Hiervoor breng ik het architectonisch DNA van de alle toekomstige bewoners in beeld. Wat zijn de unieke wensen en wat past echt bij jou en jouw leefsituatie? Je leest er meer over in mijn vorige blog.

Maar begin zelf vooral met dromen. Dromen over hoe jouw ideale huis er uit ziet. En zoek inspiratie. Verzamel afbeeldingen van interieurs die je aanspreken. Pinterest is hiervoor een fantastische manier. Als interieur-architect help ik je om alles bij elkaar te brengen, houd ik overzicht en help je vooral om keuzes te maken. In meerdere ontwerpstappen ontstaat zo, in samenwerking, een woning die past bij jullie identiteit en leefwijze.

VRAAG 3

Welke nieuwe vloer past bij ons gezin?

Advies: Ook deze praktische vragen werden gesteld op de beurs. Hout, beton, laminaat: er zijn zoveel keuzes te maken bij het kiezen van de juiste vloer. Van materialen tot de juiste kleur, over wel of geen vloerverwarming, veel of weinig onderhoud.

Maar de allereerste vraag is: hoe wil je kunnen leven op de vloer? Houd je van een vloer waarop geleefd mag worden en een krasje meer of minder de vloer mooier maakt of wil je liever een strakke en praktische vloer die makkelijk in onderhoud is? Rennen er kinderen met hun zandschoenen binnen of leef je samen? Loop je graag op je sokken of ben je gewend om sloffen aan te hebben? Allemaal vragen die van invloed zijn op je keuze voor de vloer. Wat je ook kiest: hout, gietvloer, tegels, laminaat, pvc, beton, rubber, marmoleum, tapijt of asfalt -ja, echt, ook dat kan binnen- , alles heeft z’n voor- en nadelen.

Probeer altijd een staal van de vloer mee naar huis te nemen. Zo zie je hoe de vloer bij jou oogt en er uitziet in ochtend- en avondlicht. En bedenk dat iedere vloer onderhoud vraagt dus neem dat mee in je keuze.

In de volgende nieuwsbrief ga ik uitgebreid in op nog meer vragen over Hoe creëer je je droomhuis?, wederom met veel advies en tips. Wil je de volgende nieuwsbrief automatisch in je mailbox? Meld je aan en je ontvangt het GRATIS E-book WEER THUIS IN EIGEN HUIS en ontdek hoe je met een nieuwe blik op je interieur de eerste stap zet om je weer helemaal thuis te voelen in je eigen huis!