Help, ons huis past niet meer!

Ruimtegebrek? Maar hoe dan wel?

Gezinsuitbreiding?
Een extra slaapkamer nodig?
Behoefte aan meer leefruimte met elkaar?

Het is al weer aardig wat jaren geleden dat ik –zwanger van de eerste- met mijn vriend een woning in een jaren '30 wijk kocht. Een zeer populaire buurt in de stad waar we het geluk hadden een woning te kunnen kopen.
Bij de koop en de eerste jaren voelden we ons rijk met al die ruimte. En zolang onze tweede nog op het kleine kamertje paste, was alles prima. Dat we ooit de ruime werkkamer zouden moeten inruilen omdat de baby niet meer op het kleine kamertje zou passen, ach, die gedachte schoven we ver voor ons uit.

Maar ook bij ons ontstond natuurlijk de behoefte aan meer ruimte. En wij waren niet de enige, in de hele wijk, met zijn woningen met afmetingen uit de jaren 30- reden de bouwbusjes bij regelmatig af en aan. Bij ieder uitdijend gezin rondom ons heen was de behoefte aan meer leefruimte ontstaan en waren ze aan het onderzoeken hoe hun huis opgerekt kon worden.
De eerste optie is natuurlijk om een paar meter tuin aan de achterzijde bij de woning te trekken. Van die extra m2 wonen heb je het hele jaar tenslotte plezier.
En de bewoners van een hoekwoning hadden het geluk de garage bij het huis te kunnen trekken soms zelfs met nog een extra verdieping er boven op.

Maar als je in een tussenwoning woont met een heerlijke, maar niet zo grote tuin waar je ook zo van geniet, hoe moet dat dan?

Hoe kun je je huis binnen de bestaande kaders oprekken?

Wanneer je geen tuin-m2 hebt om te veranderen in woon-m2 dan zul je het moeten doen met de m2 die je hebt. Met een interne verbouwing kun je ook heel veel ruimte creëren!

Met een creatieve en frisse blik kan opnieuw naar het huis gekeken worden. Waar is het mogelijk een kamer door te breken of een ruimte een andere functie te geven, bijvoorbeeld van een kamer een badkamer te maken?
Maar ook het opschuiven van een wand kan al een ongekend resultaat geven. Intern zal het huis opnieuw ingedeeld kunnen gaan worden op basis van de behoeftes die ontstaan zijn.
Maar of het nu een fikse of een kleine verbouwing is, of dat het intern of met vierkante meters er bij is, het belangrijkste bij een verbouwing is dat het goed gebeurt!

Mijn advies

  • Begin altijd bij het begin: wat zijn je wensen?
  • Neem de tijd om je wensen voor de lange termijn helder in kaart te brengen. Verbouwen doe je misschien wel voor de komende 10 jaar. Zoek afbeeldingen ter inspiratie of ga bij de buren kijken. Neem er de tijd voor!
  • Overweeg een professioneel sparringpartner voor een frisse en creatieve blik op je huis. Er is altijd meer mogelijk dan je zelf denkt!
  • Verbouwen is een ingewikkeld proces waar veel partijen bij betrokken zijn, zoals een aannemer, elektricien, loodgieter of stukadoor. Realiseer je dat verbouwen altijd meer geld kost dan je in eerste instantie denkt!
  • Een verbouwing die op een gedegen wijze is uitgevoerd heeft meerwaarde voor de bewoners en vergroot het woongenot maar zal ook de waarde van het huis doen toenemen. Dat maakt het de investering waard!


Een kleine badkamer?
Er is veel mogelijk, lees het hier!

Wens  je meer ruimte in je huis?
Met een Oriëntatie- & Adviesgesprek help ik je gauw op weg.