Wintercheck voor je interieur

Hoe krijg ik mijn huis winterproof?

De wintertijd is begonnen. Afgelopen weekend hebben we de klok een uur terug gezet. Je merkt het gelijk: de volgende dag is het echt vroeger donker. Het lijkt zelfs of de blaadjes opeens met meer overtuigingskracht van de bomen vallen en ons willen laten weten dat we er niet meer om heen kunnen: het is echt herfst!

En met het dalen van de temperatuur buiten, neemt bij ons mensen de behoefte aan warmte en geborgenheid toe. Een natuurlijk reactie. De zomerkleren maken plaats voor de winteroutfit. We krijgen door de verandering van seizoen andere behoeftes om ons prettig te blijven voelen en te kunnen blijven functioneren in ons dagelijks bestaan.

Hoe kan ons huis ons helpen om prettig door de winter te komen? Is je interieur klaar voor de winter?

Elk jaargetijde  heeft zijn eigen charme. Het fijne van de herfst vind ik de behoefte die ik voel om lekker weg te kruipen. Het is bijna een soort oergevoel waarbij ik me wil terugtrekken in mijn hol. En denk daarbij niet aan een koude, natte grot. Nee, een warme en comfortabele plek om bij te komen van de actieve zomer.  Herken je dit? 

Kunnen we ook ons interieur winterproof maken zodat we nog meer een thuisgevoel creëren en het helemaal naar ons zin hebben? 

Een belangrijk aspect hierbij is verlichting. Met minder of geen daglicht is kunstlicht een belangrijk aspect van het interieur. Goede verlichting is enerzijds noodzakelijk om goed te kunnen koken, lezen of simpelweg de weg te vinden in je huis. Anderzijds geeft goede verlichting sfeer aan je huis.

Hoe zit het met de verlichting in jouw huis?
Kun je, met het mindere daglicht, nog alles lezen wat je zou willen?
Ben je blij met de sfeer in je huis door de verlichting of zijn er donkere vlekken in je huis waar het licht onvoldoende is? 

Hier nog een paar tips voor verlichting in de donkere dagen:

Bedenk eerst dat bij licht ook schaduw hoort.  Sommige plekken kun je met verlichting extra de aandacht te geven óf juist niet. Weinig mensen realiseren zich dat schaduw ook sfeer verhogend kan werken met -voor de liefhebber- een zeker dramatisch effect. 


Maak een onderscheid tussen functionele verlichting zoals goed licht boven een tafel of een leeslamp bij de bank en sfeerverlichting door middel van een tafellamp op een lage kast of op de grond.

Maar het allerbelangrijkste is dat je beide toepast in je kamer.

En vergeet de dimmers op de schakelaars niet!


"There is nothing better than a couch near a fireplace in the afternoon on a
winter day, with some nice food, a glass of wine and good friends."
Jaime Hayon