Geheim 2: een goed begin scheelt stress, tijd én geld!

In mijn vorige blog heb je gelezen over mijn eerste geheim voor een verbouwing zonder stress. In deze blog vertel ik je het tweede geheim.

Een verbouwing is keuzes maken. Iedere verandering die je wilt, hoe klein of groot ook, vraagt om nadenken en beslissingen nemen. Wanneer de eerste wensen zijn uitgesproken overzie je in het geheel nog niet wat er allemaal bij komt kijken.

En na de eerste wens volgen meestal nog meer wensen. Want als je dan toch begint met een uitbouw aan het huis kan je net zo goed ook de toilet aanpakken die al jaren niet meer naar wens is, toch?

Maar de eerste stap is en blijft dat een verbouwing begint bij dromen! Jouw dromen en het verzamelen van je wensen. Zonder grenzen of belemmeringen je droomhuis voorstellen. Schrijf je droomwensen op! Gebruik hiervoor plakbriefjes in alle kleuren en laat de hoeveelheid groeien.

Begin bij het begin

Wanneer klanten mij vragen een ontwerp te maken van hun ideale woning en ze te begeleiden bij de verbouwing, begin ook ik bij het begin. En dat is niet bij hoe de keuken het best gesitueerd kan worden of welke kleur ze mooi vinden. Het begint bij de klant en wie zij zijn.

"Samen met de klant onderzoek ik wie ze zijn en wat er nodig is om hen in hun woning zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen"

Wonen en identiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je interieur laat zien wie je bent en hoe je wilt leven. En tegelijk kan het je helpen om te leven hoe je wilt wanneer het afgestemd is op jouw behoeften en leefstijl. Van een passende omgeving krijg je energie en het helpt je om beter te functioneren, individueel, als gezin en in je werk. Ik noem dit jouw persoonlijke architectonische DNA.

Bij het tweede geheim dat ik graag met je wil delen sta jij als bewoner dan ook centraal.

Ieder mens heeft, met wonen als basisbehoefte, ervaringen met plekken die als thuis voelen. De kenmerken van deze plekken liggen, soms diep, in je herinnering verscholen.

Bijvoorbeeld als kind kon ik uren zittend in de vensterbank kijken naar de boten die door het kanaal langs ons huis voeren. Kijkend naar de bewegingen lekker wegdromen. Deze ervaring en de vertaling naar een plek nu in mijn huis waar ik al kijkend mijn gedachten kan laten gaan, maken deel uit van mijn architectonisch DNA.

Herinner jij je een plek waar je je helemaal op je gemak voelde? Waar -als je daar aan terug denkt- blij wordt? Al deze ervaringen bepalen jouw architectonisch DNA.
Door dit goed in kaart te brengen, ontstaat een fundament onder je plannen. De helderheid die dat met zich meebrengt, voorkomt dat er verkeerde keuzes gemaakt worden. Neem in de eerste fase de tijd om je échte behoeftes in kaart te brengen zodat  je heel bewust keuzes kunt maken.

Het voorkomt dat je straks in je nieuwe huis woont en het toch niet helemaal voelt zoals je gewenst had. Of dat je tijdens de verbouwing een slapeloze nacht hebt omdat de aannemer die muur net even wat anders heeft gezet dan jij had bedacht. Je weet namelijk nu wat je wilt en, wat nog belangrijker is, waarom je je juist die aanpassing of verandering wilt.

Verkeerde keuzes of het niet goed nadenken over de consequenties van keuzes, kosten geld. En niet te vergeten tijd en aandacht voor een oplossing. En dan hebben we het maar niet meer over de stress omdat de planning eigenlijk geen ruimte laat voor veranderingen of nog erger het budget geen ruimte kent.

Wil je van je huis een echt thuis te maken volgens jouw architectonisch DNA? Wil je verbouwen met plezier zonder stress? Begin bij het begin en neem hier voor de tijd!

Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag verder!