3 Geheimen om te verbouwen zonder stress!

Laatst sprak ik een kennis die me vertelde dat ze midden in een gigantische verbouwing zaten. Ze hadden ervoor gekozen om in hun huidige huis te blijven wonen, omdat het zoeken naar een nieuw huis zoveel tijd en aandacht zou vragen.

‘O, reageerde ik, dat is interessant! En hoe verloopt de verbouwing?’ . Ze keek me zuchtend aan en zei uit de grond van haar hart: ‘een verbouwing geeft vooral stress, ik heb echt onderschat wat er niet allemaal mis kan gaan’.Wonen raakt iets essentieels in je, het is een basis behoefte zoals eten. We willen allemaal fijn wonen en hebben daar veel voor over. We steken veel energie, tijd en geld in een plek waar we ons helemaal prettig en veilig willen voelen. Of het nu een nieuwe woning is die eerst verbouwd moet worden of dat je ervoor kiest je vertrouwde huis te gaan verbouwen.

Maar helemaal wonen volgens jouw wensen gaat niet vanzelf. Dat vraagt tijd en aandacht. Ik had dan ook erg met mijn kennis te doen, want het is niet nodig! Zeker, een verbouwing staat in de lijst van grote stress-oorzaken in het leven. Maar ook aan een verbouwing kun je plezier beleven zonder het gevoel dat de stress je in de greep heeft of nog erger; dat je relatie er onder lijdt. Want wie kent niet de verhalen over stellen die zich ruzie makend door een verbouwing heen worstelen?

 

Maar hoe kun je verbouwen zonder stress?

Ik wil het geheim graag met je delen. Lees de volgende succesfactoren zodat je vol vertrouwen kunt verbouwen en straks met elkaar kunt genieten van het resultaat.


1. Begin bij het begin: jezelf!

Er gaan enorm veel programma’s op tv over wonen. Veelal zien we dan een styliste druk in de weer met kleuren en het naar binnen dragen van meubels en accessoires volgens de laatste trend. Het kijken naar deze programma’s is entertainment en kan inspirerend werken om je je perfecte huis voor te stellen. Een heerlijk gevoel!

En dat is waar je begint: met dromen!
Begin bij het begin: je eigen dromen en de dromen van je geliefden met wie je samenwoont. Ga eerst beelden verzamelen en dromen opschrijven. Je perfecte huis begint bij de gebruiker en dat ben jij! Bedenk wat je belangrijk vindt en hoe iedereen tot zijn recht komt in het nieuwe huis. Hang grote vellen papier op waarbij ieder gezinslid, in een eigen kleur, een blokje plakbriefjes heeft en elke spontane gedachte of wens kan opschrijven. Soms is 1 woord al genoeg.

Verzamel wensen! Van de behoefte aan veel opbergruimte of een plek waar de telefoon makkelijk opgeladen kan worden tot de wens zo veel mogelijk daglicht in huis te krijgen. Er zijn geen grenzen aan dromen dus geniet er van om met elkaar grenzeloos te fantaseren over het huis van jullie dromen. 

Neem de tijd om deze stap uit te voeren en laat de hoeveelheid plakbriefjes groeien. Het zal straks allemaal op z’n plek vallen.